Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Timringskurs

Timringskurs

Har du drömt om att timra ditt eget hus eller vill du öka din förståelse för olika möjligheter att nyttja råvaran i skogen? Här har du chansen att lära dig knuttimringens grunder i en fullmatad femdagarskurs.

Timring eller knuttimring är en äldre träbyggnadsteknik som i Norden är känd sedan 800-talet. Tekniken har fått sitt namn av att man sammanfogar de stockar som bildar väggen i hörnen genom uthuggna hak, knutar. Kursen ges i samarbete med Åhlund Byggnadsvård AB.

Målgrupp

Detta är en kurs som passar alla, vare sig du är novis eller helt hemtam med verktygen så får du garanterat nya utmaningar att bita i.

Mål

Efter kursen skall eleven kunna timra mindre bostadsbyggnader utan krav på snabb byggnation.

Kursinnehåll

Under veckan varvar vi praktik och teori för att riktigt sätta kunskaperna. Praktiskt fokuserar vi mycket på själva knuten som kräver många timmars övning för att få tät. Kursen behandlar även virkesval, hur du väljer rätt träd, vilka möjligheter som finns att såga och fräsa stockarna och hur man kan tänka kring hantverksmässiga kontra mer tidsbesparande sätt att timra. Du lär dig hantera verktygen på ett säkert och kraftbesparande sätt, vi går också igenom hur du gör kring fönster, dörröppningar och gavelrösten. Du jobbar i din egen takt och har alltid möjlighet att ställa frågor eller få saker och ting förklarade och visade på nytt. Ett timmerhus är inte bara ett vackert kulturarv. Den tunga stommen håller värmen bra och ger även en naturlig reglering av inomhusklimatets fuktbalans. Det blir ett behagligt och hälsosamt hus att bo i, som stänger ute buller bra.

Kursupplägg

Kursen ges under fyra dagar v 40. Må-to kl:10.00-16.00 Totalt 24 studietimmar inkl. 45 paus/per tillfälle för lite fika/enklare lunch som ni själva gärna får ta med er. Materialkostnad tillkommer med ca:1000kr per person

Övrig information

Oömma varma kläder och skor, eventuellt regnkläder. Kursen hålls i centrala Södertälje på Månskensrinken.

Kursintyg

Vid begäran skriver vi gärna ett kursintyg för aktuell kurs vid 75 procents närvaro

Om kursledaren:


Jon Åhlund är i grunden utbildad till båtbyggare men valde att fortbilda sig i traditionellt bygghantverk via DaCapo hanverksskola i Mariestad. Efter att arbetat som anställd hantverkare inom takrenovering, plåtslageriarbeten och allmän byggnadsvård startade han företaget Åhlund Byggnadsvård 2009. Idag består företaget av 8 fulltidsarbetande och inriktningen är primärt renovering och byggnation i kulturhistoriskt värdefulla miljöer. Åhlund Byggnadsvård Ab arrangerar både i egen regi och i samarbete med andra aktörer ett antal olika hantverkskurser

Länkar

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst i Södertälje
info.sodertalje@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Kursstart
1 okt 2018
Slutdatum
5 okt 2018
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
76 dagar
Tider
Må 10:00 - 16:00
Ti 10:00 - 16:00
On 10:00 - 16:00
To 10:00 - 16:00
Studietimmar
24
Tillfällen
4 st
Arr nr.
963281
Platser kvar
Ja
Pris
3 900 kr

Sista minuten-kurser

Här hittar du vårt utbud av sista minuten-kurser med 25% rabatt. 

Till sista minuten-kurserna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetet i Södertälje samarbetar med flera föreningar och aktörer runt om i Södertälje. Här kan du läsa mer om våra samarbetspartners.

Våra samarbetspartners